Hoe werk je met Loep?

Loep ondersteunt jou in de overgang naar onderwijs waarin meer ruimte is voor creativiteit, zelfgestuurd leren en de ontwikkeling van 21e eeuwse vaardigheden.

Dit doet Loep met de set slim ontworpen activiteiten en processtappen. Deze set is gebaseerd op ontwerp gebaseerd leren. Een nieuwe manier van leren die erg geschikt is voor het ontwikkelen van 21e eeuwse vaardigheden.

Loep is te koppelen aan bestaande leerinhoud en elke curriculum vorm, omdat het aanpakt hoe leerlingen leren en niet wat ze leren. Hiermee benader je bestaande leerdoelen op een nieuwe manier.

Voor het eerst aan de slag? Gebruik Loep dan als bron van leerzame activiteiten en processtappen voor de leerlingen. Daarna kunnen leerlingen zelf met de toolkit aan de slag. Ze kunnen dan zelf activiteiten kiezen en uitvoeren. Of misschien zelfs zelf een compleet proces samenstellen om hun doel te bereiken. Ze krijgen zo steeds meer zeggenschap over hun (leer)proces, zonder dat jij als docent structuur verliest.

BEKIJK HIER HOE LOEP WORDT GEBRUIKT OP BASISSCHOOL DE BOSCHUIL:

volledige ondersteuning

Het Loep platform staat vol met tips & tricks hoe je de vertaalslag maakt van vaste lessen naar ontwerp gebaseerd leren lessen. Ook kun je op het platform kant en klare lessen vinden ter inspiratie. In elke stap wordt je digitaal ondersteund. Kom je er toch niet uit? Dan staat Studio Tast altijd klaar om jou te helpen bij bijvoorbeeld het maken van lessen.

Loep activiteiten en processtappen

ONTWERP GEBASEERD LEREN

Loep is gebaseerd op de design thinking methode uit de ontwerpwereld. Voor het onderwijs is dit in Loep vertaalt naar ontwerp gebaseerd leren. Ontwerp gebaseerd leren is een manier van leren waarbij leerlingen in teams aan projecten werken. Hierbij doorlopen de leerlingen een proces waarin ze onder andere onderzoeken, bedenken en maken.

Loep deelt ontwerp gebaseerd leren op in 9 processtappen die makkelijk inzetbaar zijn. De 33 activiteiten kan je gebruiken om nieuwe werkvormen in te zetten in jouw klas. De activiteiten kun je los inzetten, of in de vorm van een geheel proces. Er zijn ontelbaar veel variaties mogelijk waardoor het lang leerzaam en leuk blijft.

Voorbeeld activiteiten en processtappen

(Klik op de tokens voor meer informatie)
  • Online onderzoek

  • Snel prototype

  • Advocaat van de duivel

  • 0

    Onderzoeken

  • 0

    Ideevorming